Virtual reality-film vertelt ontstaansgeschiedenis van Hogeland

Er komt een virtual reality-film over de ontstaansgeschiedenis van het Hogeland. De film gaat over de keuzes die er ooit zijn gemaakt in het gebied en hoe ze in de loop der tijd vorm hebben gegeven aan het landschap en de dorpen. De film is een initiatief van de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum, die samen vanaf 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Het Hogeland vormen. We dragen als provincie 25.000 euro bij aan het project.

360 graden

De film zal op verschillende plekken in de nieuwe gemeente worden vertoond, in een grote tent (een zogeheten dome-tent). De beelden worden op de binnenkant van de tent geprojecteerd, waardoor het publiek volledig wordt omringd door virtual reality-beelden. De kijkers krijgen na de film vragen voorgelegd, die van belang zijn voor het opstellen van een omgevingsvisie in de gemeente Hogeland. Zo worden de inwoners betrokken bij het beleid van hun nieuwe gemeente en krijgen ze de kans mee te denken. Naast de virtual reality-film, komt er een 2D-film die online te zien zal zijn.

Wie doen ermee?

Het project wordt namens Het Hogeland geleid door de gemeente Bedum, die daarbij samenwerkt met Libau, een adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe. Libau heeft voor de film de afgelopen tijd de ruimtelijke en cultuurhistorische elementen in het Hogeland in beeld gebracht. De andere projectpartner is Horus uit Bedum, die verantwoordelijk is voor de virtual reality-techniek. Horus is een internationaal gerenommeerd bedrijf, dat eerder betrokken was bij projecten voor onder meer Facebook, Google en KLM. De subsidiebijdrage van de provincie komt uit het budget Ruimtelijke kwaliteit.