Vijf vrijwilligersorganisaties vallen in de prijzen

't Speulparadies, Hospice Veen en Wolden, Zwem en Recreatiebad De Kolck en Voltigevereniging de Eemsrakkers zijn de winnaars van de twintigste editie van de Provinciale Vrijwilligersprijs. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken reikte de prijzen op 7 december uit in de categorieën jeugd, leefbaarheid, zorg en sport. Nieuw was dit jaar de categorie cultuur. In die categorie won Stichting Graspop. De winnende organisaties kregen een cheque van € 3.000. In verband met het coronavirus vond de uitreiking volledig digitaal plaats.

't Speulparadies Beerta

’t Speulparadies in Beerta (categorie jeugd) is een begrip in de omgeving, met zo'n 12.000 bezoekers per jaar. Het is meer dan een speeltuin, want door de rolstoelpaden en de speciale toestellen kunnen kinderen met en zonder beperking samen buitenspelen. Voor de dorpsbewoners is 't Speulparadies een ontmoetingsplek voor wijk- en buurtactiviteiten. Een hecht team van 25 vrijwilligers maakt dit mogelijk.

Hospice Veen en Wolden Stadskanaal

Hospice Veen en Wolden (categorie zorg) biedt een warme en huiselijke omgeving aan mensen die terminaal ziek zijn en hun laatste dagen niet thuis kunnen of willen doorbrengen. Ruim 60 vrijwilligers steunen hen daarbij. Ze bieden een luisterend oor en proberen de laatste dagen van cliënten zo aangenaam mogelijk te maken.

Zwem- en Recreatiebad de Kolck Meeden

Zwem- en recreatiebad de Kolck (categorie leefbaarheid) is al bijna een eeuw oud. In de crisisjaren werd het gebouwd als werkgelegenheidsproject. Toen het zwembad in 2012 dreigde te verdwijnen, wist het dorp het bad te behouden. De dorpscoöperatie zorgt nu samen met een groep van ruim 50 vrijwilligers voor het onderhoud, de openstelling en de horeca. Zij dragen bij aan de sterke sociale functie die het zwembad heeft in het dorp.

Voltigevereniging de Eemsrakkers Holwierde

Voltigevereniging de Eemsrakkers in Holwierde (categorie sport) geeft al meer dan vijftig jaar lessen in acrobatiek op paarden voor iedereen in de leeftijdscategorie van 6 tot 60 jaar. In dit onderdeel van de paardensport gaat het om samenwerking en balans. Een team van gediplomeerde vrijwilligers verzorgt de lessen. Hierdoor kan de contributie laag blijven en is de sport ook toegankelijk voor mensen die minder te besteden hebben. De vrijwilligers verzorgen de paarden samen met de leden van de vereniging en doen klussen in en rond de manege. 

Stichting Graspop Baflo

Stichting Graspop (categorie cultuur) organiseert ieder jaar een popfestival in Baflo met meerdere podia. Bijna dertig jaar geleden vond de eerste editie van het festival plaats, georganiseerd door een groep jongeren die elkaar kenden van jeugdsoos Eagle. Inmiddels is Graspop uitgegroeid tot een festival van formaat en is het een begrip in de regio. Veel van de ruim 140 vrijwilligers zijn al jarenlang actief en hun kinderen helpen nu ook mee.

Aanmoedigingsprijs

De overige finalisten, Scouting Vinchem Winsum, Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen, Soos Olderloug Slochteren, KOMunity Hoogezand–Sappemeer en Nienoord Spoorwegen Leek kregen als aanmoedigingsprijs een bedrag van € 1.000. De Provinciale Vrijwilligersprijs wordt elk jaar uitgereikt als waardering voor het vrijwilligerswerk in Groningen.