Vierde Innovatief Actieprogramma Groningen officieel van start gegaan

Het vierde Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG 4), waarmee bedrijven subsidie kunnen krijgen van de provincie voor vernieuwende projecten, is op donderdag 5 februari feestelijk van start gegaan. Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt deed de aftrap in het Infoversum in Groningen. De drie eerdere subsidieprogramma's waren een groot succes.

 

Het vierde Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG 4), waarmee bedrijven subsidie kunnen krijgen van de provincie voor vernieuwende projecten, is op donderdag 5 februari feestelijk van start gegaan. Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt deed de aftrap in het Infoversum in Groningen. De drie eerdere subsidieprogramma's waren een groot succes.

Intelligente straatverlichting

Op de bijeenkomst lieten verschillende bedrijven, die in het verleden subsidie hebben gekregen via het IAG, zien welke projecten zij hebben ontwikkeld. Een van de presentaties was van Tvilight uit Groningen. Met financiering uit het IAG 3 heeft het bedrijf een revolutionair systeem voor straatverlichting ontwikkeld. Het sensorsysteem kan een energiebesparing opleveren tot wel 80 procent. Er is inmiddels ook vanuit het buitenland interesse voor de techniek. Zo hebben nieuwszender CNN en het populaire technologietijdschrift Wired bijvoorbeeld aandacht besteed aan dit snel groeiende bedrijf. Met dit soort projecten zijn kansen gecreĆ«erd voor economische groei en werkgelegenheid in Groningen. Met het vierde IAG wil de provincie dit succes voortzetten.

IAG 4

Het IAG is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met het IAG investeert de provincie in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Het vierde programma is in november gestart en loopt tot en met 2017. Het totale budget is 6,2 miljoen euro. Daarvan is 2,7 miljoen euro van de provincie en 3,5 miljoen euro van het Samenwerkingverband Noord-Nederland (SNN).