Vanuit het programma 'We the North' krijgen vier culturele initiatieven in het Noorden krijgen een subsidiebijdrage. Er is geld vrijgemaakt voor regionale cultuurleningen, een programma voor toptalenten op gebied van podiumkunsten, het presentatieplatform De Noordenaars en een project dat vluchtelingen begeleidt bij theater. De provincie Groningen is verantwoordelijk voor het budget van 'We the North', waar verder Drenthe en Fryslân en de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen bij betrokken zijn.
Overzicht projecten
- Culturele ondernemers en instellingen in Noord-Nederland kunnen vanaf begin 2018 leningen tegen een lage rente krijgen, via de Noordelijke Regionale Cultuurlening. Uit onderzoek is gebleken dat leningen met een lage rente een positief effect hebben op de culturele sector.
- Het programma Station Noord 2.0 houdt zich sinds begin 2017 bezig met de ontwikkeling van toptalenten in de Noord-Nederlandse podiumkunsten. De begeleiding vindt plaats via meerdere culturele instellingen in het Noorden. Het doel is om de talenten aan het Noorden te binden als maker of ambassadeur.
- Binnen het platform De Noordenaars werken verschillende presentatie-instellingen in Noord-Nederland samen. Met de subsidiebijdrage kunnen zij hun netwerk verder verstevigen.
- Loods13 begeleidt in het project 'Thuis in Hoogeveen' vluchtelingen bij het maken van een theatervoorstelling. Het theatergezelschap gaat de komende maanden de werkwijze vastleggen, die een succesvol integratieproces combineert met kwalitatief hoogstaand theater, zodat ook andere instellingen er gebruik van kunnen maken.
We the North
Het programma 'We the North' duurt tot en met 2020. De noordelijke provincies en grote gemeenten die betrokken zijn bij het programma werken samen in het Noordelijk Overleg Cultuur. Het doel van het programma is om nieuwe ontwikkelingen in de noordelijke culturele sector te stimuleren.