Versterking Noord-Nederlands chemiecluster door samenwerking bedrijven

Het Japanse bedrijf Teijin Aramid en het Nederlandse BioBTX werken aan een kunstvezel die volledig wordt geproduceerd uit duurzame materialen. De provincies Groningen en Drenthe en Chemport Europe leveren samen een bijdrage van 80.000 euro aan het onderzoek hiernaar. Het bedrijf Teijin heeft onder meer vestigingen in Emmen en Delfzijl. Het initiatief van beide bedrijven draagt bij aan de vergroening van de industrie. Ook versterkt het de positie van het Noord-Nederlandse chemiecluster, ook wel bekend onder de naam Chemport Europe.

Tejin Aramid

Tejin Aramid maakt zeer sterke vezels onder de naam Twaron. De vezels worden wereldwijd toegepast in producten die licht moeten zijn, zoals autobanden, beschermende kleding en containers voor in de luchtvaart. De vezels worden gemaakt uit fossiele grondstoffen, waar tot nu toe nog geen duurzaam alternatief voor was. Teijin Aramid in Delfzijl wil nu onderzoeken of het mogelijk is om van hun vezel een duurzame, biologische versie te produceren.

BioBTX

Voor het gebruik van groene grondstof werkt Tejin Aramid samen met het Groningse bedrijf BioBTX. Dit bedrijf ontwikkelt duurzame technologieën voor de chemische industrie. Met de technologie van BioBTX kunnen bouwstenen voor plastic op een duurzame manier geproduceerd worden. Daarmee kan het bedrijf de CO2-uitstoot flink omlaag brengen.

Innovatie en banen

Beide bedrijven kregen voor hun onderzoeksproject een bijdrage van de provincies Groningen en Drenthe. De provincies zien het initiatief als een mooie innovatie is voor de regio en verwachten dat de productie van de duurzame vezels banen gaat opleveren voor het Noorden. Nu werken bij Tejin Aramid bijna 1.000 mensen.

Chemport Europe

Met  het initiatief van Tejin en BioBTX wordt de positie van Chemport Europe verder versterkt. Chemport Europe is de strategische samenwerking tussen de chemieclusters in Emmen en Delfzijl en het kenniscluster rond Groningen.