Verkeersveiligheidscampagne Groen Licht Groningen van start

Appen tijdens het autorijden. Bellen of met elkaar kletsen tijdens het fietsen. Rijden onder invloed van alcohol of drugs. Jaarlijks gebeuren er als gevolg hiervan nog te veel ongelukken. Het campagneteam van Groen Licht zet zich in voor een verkeersveiliger Groningen. De campagne Groen Licht Groningen gaat deze week van start. Door Groningers bewuster te maken van wat zij zelf kunnen doen om weer veilig thuis te komen. 

Zelf beleven en ervaren

De campagne start in maart. Het team van Groen Licht organiseert de komende tijd in de provincie Groningen allerlei acties om de verkeersveiligheid te vergroten. De campagne richt zich vooral op (jonge) automobilisten en fietsers. Alle acties draaien om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat mensen hun onveilige gedrag veranderen.

Geplande acties

Het Groen Licht-team is op 2 maart in Bellingwolde bij Partycentrum de Meet om jongeren bewuster te maken van het effect van alcohol of drugs op het rijgedrag. Op 8 maart staat afleiding op de fiets centraal. Dan organiseert het team een Groen Licht-bedrijfslunch voor ambtenaren van de gemeente Groningen hierover en gaat er een actieteam de stad in om fietsers op ludieke manier aan te spreken. Voor 70 plussers is er op 23 maart een fietsclinic in Appingedam, gericht op fietsveiligheid. Het aantal acties wordt de komende tijd uitgebreid om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Kennisquiz

Een belangrijke voorwaarde voor veilig verkeersgedrag, is het bewust zijn van de gevaren. Bij verschillende acties kunnen bezoekers daarom meedoen aan een kennisquiz. Ook online kunnen mensen een quiz doen om hun kennis te vergroten.

Belofte

Ook kunnen Groningers de belofte ‘Ik ga voor Groen Licht!’ doen op de website Groen Licht Groningen. Hiermee maken zij met zichzelf de afspraak om een bijdrage te leveren aan een verkeersveiliger Groningen, door bijvoorbeeld op te letten in het verkeer of niet te appen tijdens het rijden. Zo is de kans groot dat zij zich aan deze belofte houden. Op de website is ook te zien hoeveel Groningers de belofte hebben gedaan. Zo zorgen we ervoor dat mensen onveilig verkeersgedrag openlijk afkeuren.

Campagne Groen Licht

Groen Licht Groningen is een campagne van Verkeerswijzer Groningen. Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen (VVB). In het VVB zetten overheden en hun partners in Groningen zich onder meer in voor verbetering van de verkeersveiligheid.