Verkeerscampagne 1dingtegelijk weer van start gegaan

De campagne 1dingtegelijk, die automobilisten wijst op de gevaren van extra handelingen achter het stuur, is weer begonnen. Het gebruik van bijvoorbeeld een smartphone onder het rijden kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het aantal verkeersdoden door afleiding achter het stuur ligt ergens tussen enkele tientallen tot ruim honderd per jaar.

De campagne 1dingtegelijk, die automobilisten wijst op de gevaren van extra handelingen achter het stuur, is weer begonnen. Het gebruik van bijvoorbeeld een smartphone onder het rijden kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het aantal verkeersdoden door afleiding achter het stuur ligt ergens tussen enkele tientallen tot ruim honderd per jaar.

Langere reactietijd

Veel automobilisten onderschatten de gevaren van afleiding in het verkeer. De kans op een ongeluk door afleiding is 25 keer groter dan normaal. Kleine handelingen zorgen al voor een langere reactietijd (de tijd die je nodig hebt om op het rempedaal te trappen als je merkt dat het misgaat). Zo is bij smartphonegebruik is de reactietijd 0,4 seconden langer dan normaal. En als je op de snelweg bij een snelheid van 120 kilometer per uur maar drie seconden iets anders doet achter het stuur, dan zorgt dat al voor een remweg van ruim 100 meter.

Campagne

Net als vorig jaar worden weggebruikers via advertenties, affiches, borden langs de weg en folders gewezen op de gevaren van afleiding in het verkeer. De campagne wordt uitgevoerd door overheden, de politie, het Openbaar Ministerie en verkeersorganisaties. Zij vormen samen het Verkeer en Vervoerberaad.

Kijk voor meer informatie op www.1dingtegelijk.nl.