Verdubbeling tekort OV-bureau niet te voorzien

Het tekort bij het OV-bureau Groningen-Drenthe voor het jaar 2011 loopt op tot ongeveer acht miljoen euro. Dat is een verdubbeling van het eerder geraamde bedrag van vier miljoen euro. De belangrijkste oorzaken zijn tegenvallende reizigersinkomsten, gestegen dieselprijzen en meer gebruik van belbussen. Uit onderzoek van accountantsbureau Ernst & Young blijkt dat het tekort niet te voorzien was.

Het tekort bij het OV-bureau Groningen-Drenthe voor het jaar 2011 loopt op tot ongeveer acht miljoen euro. Dat is een verdubbeling van het eerder geraamde bedrag van vier miljoen euro. De belangrijkste oorzaken zijn tegenvallende reizigersinkomsten, gestegen dieselprijzen en meer gebruik van belbussen. Uit onderzoek van accountantsbureau Ernst & Young blijkt dat het tekort niet te voorzien was.  

Gestegen tekort

Naast de genoemde oorzaken heeft ook de invoering van de OV-chipkaart gezorgd voor een dip in de inkomsten. Voor het OV-bureau waren de cijfers aanleiding om onmiddellijk nader onderzoek te laten doen naar de omvang, oorzaak, gevolgen en voorzienbaarheid van het tekort. Het OV-bureau gaat nu op zoek naar manieren om verder oplopende tekorten te voorkomen. Zo zal bijvoorbeeld, waar het kan, de inzet van extra bussen op één lijn zoveel beperkt worden.

Samenwerkingsverband

Het OV-bureau Groningen-Drenthe ontwikkelt, organiseert en beheert het openbaar vervoer per bus in Groningen en Drenthe en is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen.