Verdedigingslinie uit Tweede Wereldoorlog te bekijken in Westerbroek

In Westerbroek zijn op zaterdag 19 december restanten uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken. Het gaat om loopgraven en tankgrachten, die ontdekt zijn tijdens de voorbereiding van de aanleg van een faunapassage bij het Winschoterdiep, onder de Rijksweg West (N860). De aftrap van de werkzaamheden begint om 10.00 uur, aan de Hesselinkslaan. De rondleiding door de loopgraven is om 12.00 uur.

In Westerbroek zijn op zaterdag 19 december restanten uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken. Het gaat om loopgraven en tankgrachten, die ontdekt zijn tijdens de voorbereiding van de aanleg van een faunapassage bij het Winschoterdiep, onder de Rijksweg West (N860). De aftrap van de werkzaamheden begint om 10.00 uur, aan de Hesselinkslaan. De rondleiding door de loopgraven is om 12.00 uur.

Archeologisch onderzoek

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de Duitsers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Westerbroek een verdedigingslinie, genaamd de Frieslandriegel, hebben aangelegd. De oude loopgraven en tankgrachten zijn aangetroffen tijdens de voorbereidende werkzaamheden in het gebied. Aan de geschiedenis van de verdedigingslinie zal bij de start van de werkzaamheden volop aandacht worden besteed. Zo zal de aftrap verricht worden door iemand die destijds mee moest graven aan de verdedigingslinie. Ook gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder Oetra Gopal van Hoogezand-Sappemeer nemen deel aan de starthandeling.

Aanleg natuurgebied

De dierenpassage is onderdeel van een natuurgebied dat in Westerbroek wordt aangelegd. Dit moet de omliggende natuurgebieden Zuidlaardermeer, Leekstermeer en Midden-Groningen met elkaar verbinden. De gebieden maken deel uit van het Natuurwerk Nederland.