Veertig jongeren met elkaar in debat in provinciehuis

In het provinciehuis zijn op vrijdag 27 november zo'n veertig jongeren met elkaar in debat gegaan, tijdens de provinciale voorronde van het Nationaal Jeugddebat. De deelnemers waren tussen de 10 en 18 jaar en afkomstig van diverse scholen in de provincie Groningen. De dertien winnaars zien we terug in de landelijke finale in april 2016 in de Tweede Kamer in Den Haag.

In het provinciehuis zijn op vrijdag 27 november zo'n veertig jongeren met elkaar in debat gegaan, tijdens de provinciale voorronde van het Nationaal Jeugddebat. De deelnemers waren tussen de 10 en 18 jaar oud en afkomstig van diverse scholen in de provincie Groningen. De dertien winnaars zien we terug in de landelijke finale in april 2016 in de Tweede Kamer in Den Haag.

Provinciale thema's

Aan de hand van stellingen rondom provinciale beleidsthema's zoals krimp, openbaar vervoer en energie, gingen de jongeren met elkaar in debat. Ze droegen daarbij verschillende oplossingen aan. Zo hadden enkele jongeren het idee om studenten leegstaande woningen in de krimpgebieden te laten betrekken. Wat ook genoemd werd was een speciale ov-app, waarmee je kunt zien of een bus vol zit, en een spaaractie om het fietsen aantrekkelijker te maken: hoe vaker je fietst, hoe meer punten je krijgt.

Nationale Jeugdraad

De organisatie was in handen van de Nationale Jeugdraad, de overkoepelende organisatie voor jeugdorganisaties. Commissaris van de Koning Max van den Berg was voorzitter tijdens het debat. De deelnemers werden begeleid door de Provinciale Statenleden Dominique de Haas (PvdA), Ronald Kaatee (PVV), Laura Dijkstra (VVD) en Robert de Wit (CDA).