Veertien projecten krijgen bijdrage van Nationaal Programma Groningen voor verbetering leefbaarheid

Veertien projecten krijgen een bijdrage vanuit Nationaal Programma Groningen. De meeste  projecten zijn bedoeld voor de verbetering van de leefbaarheid. Zo is er een bijdrage voor een nieuwe sportzaal in Hoogezand, een project met hergebruik van water uit de industrie en een project met restwarmte. De projecten zijn ingediend door de provincie en gemeenten. In totaal stelt het Nationaal Programma Groningen ruim zeven miljoen euro beschikbaar.

Eemsdelta CO2-neutraal

Eén van de projecten in de regio Eemsdelta ontvangt € 210.500,- en is bedoeld voor het bundelen van industriële restwarmte, zodat ondernemers van het chemiepark de restwarmte nuttig kunnen hergebruiken. Het andere project is gericht op het efficiënt hergebruiken van industrieel proceswater en ontvangt € 932.721,-. Dit gebeurt via een speciale buis, waarin zowel vloeistoffen, gassen en energie (zoals restwarmte) tussen bedrijven makkelijker vervoerd kunnen worden. Beide projecten zijn ingediend door de provincie Groningen.

Sportvoorzieningen in Hoogezand

De gemeente Midden-Groningen gaat in Hoogezand een nieuwe sportzaal bouwen, een sportzaal verdubbelen en drie bestaande sportzalen op een vernieuwende manier verbeteren. De gemeente krijgt hier ruim € 3 miljoen voor.

Scheemda veilig en bereikbaar

In Scheemda is een nieuwe brede school gekomen. Dit heeft ook gezorgd voor een toename van het verkeer van en naar het centrum. De gemeente Oldambt krijgt nu € 235.800,- om de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van het centrum van het drop te verbeteren.

Hoogholtje in Maarhuizen

De gemeente Het Hogeland krijgt € 125.000,- om een hoogholtje (een hoge voetgangersbrug) over het Mensingeweersterloopdiep in Maarhuizen aan te leggen. Dit zorgt voor een extra wandelmogelijkheid en tegelijk ook een verlenging van het Pieterpad en het Wad- en Wierdenpad.

Dorpsvernieuwing Ten Post en Woltersum

De gemeente Groningen krijgt € 1.529.468,- om de dorpsvernieuwing in Ten Post en Woltersum te versnellen. In beide dorpen wordt gebiedsontwikkeling gekoppeld aan opgaven op het gebied van leefbaarheid, leefkwaliteit en klimaatadaptatie. Dit gaat de gemeente doen door samen met inwoners van Ten Post en Woltersum te werken aan toekomstbestendigheid.