Vanaf 2016 treinverbinding tussen Roodeschool en Eemshaven

Reizigers tussen Roodeschool en de Eemshaven kunnen vanaf 2016 gebruik maken van de trein. De huidige spoorlijn Groningen-Roodeschool wordt met 7,4 kilometer verlengd tot de Eemshaven. Het Rijk trekt 7,55 miljoen euro uit voor de nieuwe treinverbinding. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maakte dat bekend tijdens een bezoek aan Groningen op 27 augustus 2012, waar zij ontvangen werd door gedeputeerde Mark Boumans. Met de bijdrage van het Rijk is de financiering van het project nu rond.

 

Reizigers tussen Roodeschool en de Eemshaven kunnen vanaf 2016 gebruik maken van de trein. De huidige spoorlijn Groningen-Roodeschool wordt met 7,4 kilometer verlengd tot de Eemshaven. Het Rijk trekt 7,55 miljoen euro uit voor de nieuwe treinverbinding. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maakte dat bekend tijdens een bezoek aan Groningen op 27 augustus 2012, waar zij ontvangen werd door gedeputeerde Mark Boumans. Met de bijdrage van het Rijk is de financiering van het project nu rond.

Rechtstreekse aansluiting op de boot

'Een goede verbinding over het spoor naar de Eemshaven is economisch en maatschappelijk van belang', laat minister Schultz van Haegen weten. 'Forenzen en toeristen hebben veel baat bij  de verlengde spoorlijn. De nieuwe verbinding zal met de rechtstreekse aansluiting op de boot voor een flinke groei van het aantal reizigers zorgen.'

Vijf minuten minder reistijd

Passagiers voor het veer naar het eiland Borkum hoeven straks geen gebruik meer te maken van de bus (zomer) of treintaxi (winter). Dit scheelt vijf minuten reistijd ten opzichte van de bus. Tijdens de zomermaanden zal de trein vier keer per dag tussen Roodeschool en Eemshaven rijden. De speciale zomerbusdienst komt dan te vervallen. In de winter rijdt de trein straks drie keer per dag. Tot 2020 verzorgt Arriva het treinvervoer.

Meer reizigers

De verwachting is dat het aantal passagiers dat nu tussen Roodeschool, de Eemshaven en Borkum reist door de nieuwe treinverbinding zal toenemen van 18.000 naar 66.000 per jaar. Een derde daarvan is woon-werkverkeer. De bouwwerkzaamheden beginnen naar verwachting in 2013.