Van 8 tot 16 december verkeershinder Eemshavenweg door werk aan de berm

Vanaf donderdag 8 tot vrijdag 16 december wordt er gewerkt aan de veiligheid op de Eemshavenweg (N46). Op een traject van ongeveer 10 kilometer van de afslag Bedum-Ten Boer tot Groningen worden de bermen verlaagd. Er wordt gewerkt op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur. In het weekend is er geen hinder.

Berm wordt hoger

Bermen zijn een belangrijk onderdeel van de weg. Na verloop van tijd worden bermen (en dan vooral de eerste meter vanaf het asfalt) steeds een beetje hoger. Dat komt onder andere door maaiwerkzaamheden en vuil wat van de weg mee de berm in stroomt als het regent.

Water op de weg

Door de hoge berm stroomt het regenwater steeds moeilijker weg. Plassen blijven op de weg staan, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als gevolg van aquaplaning of het opvriezen van natte weggedeelten.

Werkzaamheden

De werkzaamheden starten om 9:00 uur bij de afslag Bedum-Ten Boer in de richting van de stad. We schrapen de bovenlaag van de berm (in de breedte van ongeveer een meter). De grond die vrij komt wordt zoveel mogelijk gebruikt om gaten en kuilen op andere plekken in de berm te dichten. Een mobiele kraan, vrachtwagen en een botsabsorber rijden vlak achter elkaar aan waardoor zij als het ware een werktrein vormen. Weggebruikers moeten hier om heen manoeuvreren.

Herstel berm

Als de verlagingswerkzaamheden zijn afgerond  worden alle reflectorpaaltjes weer teruggeplaatst. De zwarte berm ziet er in het begin wellicht niet fraai uit. De bovenlaag wordt weg geschraapt, maar de wortels blijven zitten. De berm zal zich daarna in rap tempo herstellen.