Ulrum neemt het heft in eigen hand

Bewoners van Ulrum gaan zelf aan de slag om het dorp de komende jaren leefbaar te houden. In het plan hiervoor (Ulrum 2034) krijgen leegstaande panden een nieuwe invulling, woningen worden verbeterd en op het terrein waar huurwoningen zijn gesloopt wordt een park aangelegd. De provincie Groningen geeft ruim 1,5 miljoen euro subsidie aan het project Ulrum 2034. Bijzonder aan het project Ulrum 2034 is dat dorpsbewoners er zelf ook aan meebetalen.

Bewoners van Ulrum gaan zelf aan de slag om het dorp de komende jaren leefbaar te houden. In het plan hiervoor (Ulrum 2034) krijgen leegstaande panden een nieuwe invulling, woningen worden verbeterd en op het terrein waar huurwoningen zijn gesloopt wordt een park aangelegd. De provincie Groningen geeft ruim 1,5 miljoen euro subsidie aan het project Ulrum 2034. Bijzonder aan het project Ulrum 2034 is dat dorpsbewoners er zelf ook aan meebetalen. 

Unieke investering inwoners

Gedeputeerde Marianne Besselink is blij met het initiatief uit Ulrum. "Ik vind het geweldig dat we de mogelijkheid hebben om samen met de inwoners en de gemeente De Marne de leefbaarheid in Ulrum te verbeteren. Het is uniek dat inwoners zelf een allesomvattend plan hebben gemaakt en ook zelf verantwoordelijk willen en kunnen zijn voor de uitvoering. Als overheid moet je dat steunen. Dit is een forse investering, maar de problemen vragen ook om een forse investering. En de wil om het verschil te maken is bij iedereen aanwezig." Inmiddels is er van dorpen uit andere krimpgebieden veel belangstelling voor deze aanpak. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken is geïnteresseerd.

Lotuspark

Het Lotuspark is inmiddels klaar. Deze speeltuin, waar kinderen mét en zonder handicap samen kunnen spelen, wordt op 25 april geopend. Het geld voor dit project kwam bij elkaar dankzij een lening van een aantal particulieren uit het dorp en een kleine subsidie van de gemeente. Vervolgens kwam er een subsidie van het Waddenfonds voor de inrichting van het terrein en daarna volgden al snel andere subsidieverstrekkers.

Actieprogramma Werk, Energie en Leefbaarheid

De subsidie wordt beschikbaar gesteld in het kader van het provinciale Actieprogramma Werk, Energie en Leefbaarheid. Hierbij is in 2013 totaal 30 miljoen euro vrijgemaakt om op korte termijn een aantal belangrijke leefbaarheidsproblemen aan te pakken in Delfzijl, Winschoten en De Marne.