Tweede leven voor siervelgen door subsidie voor nieuwe machine

De provincie investeert 21.000 euro in een innovatief project van bandenbedrijf Kuil Banden in Groningen. Het bedrijf krijgt een nieuwe machine die siervelgen repareert. Op dit moment kan Kuil Banden maar de helft van de binnengekomen siervelgen repareren en moet de rest worden weggegooid. Met de nieuwe machine krijgen duizenden siervelgen een tweede leven. Het project levert niet alleen minder afval op, maar ook extra banen.

Beschadigde siervelgen

Kuil Banden houdt zich bezig met bandenservice en onderhoud van auto's. Ook worden er jaarlijks duizenden beschadigde siervelgen gerepareerd. Nu kan nog maar de helft van de beschadigde velgen gerepareerd worden. De rest wordt weggegooid. Met een nieuw ontwikkelde machine kunnen bijna alle beschadigde siervelgen goed gerepareerd worden. Kuil gaat eerst proefdraaien met de nieuwe machine, die uniek is voor Nederland. Er zijn nog geen garages of bandenservicebedrijven in Nederland die ermee werken. Mocht alles goed werken, dan wordt de machine aangeschaft. Bij Kuil werken nu ongeveer veertig mensen. Als de machine in productie wordt genomen levert dit drie nieuwe banen op.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie van de provincie komt uit het tweede Programma Innovatief & Duurzaam MKB Groningen-2, dat sinds maart 2015 van kracht is. Hiermee wil de provincie innovatie en duurzaamheid binnen het midden- en kleinbedrijf bevorderen. In totaal is er 2,4 miljoen euro beschikbaar voor projecten.