Tweede Kamerleden op werkbezoek in aardbevingsgebied

Twaalf leden van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken hebben op 15 januari een werkbezoek gebracht aan het Groninger aardbevingsgebied. Aan de hand van gesprekken met bewoners en bestuurders werden ze op de hoogte gesteld over de situatie in het gebied. De Kamerleden bezochten het provinciehuis in Groningen, Onderdendam, Bedum, Loppersum en Delfzijl.

Twaalf leden van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken hebben op 15 januari een werkbezoek gebracht aan het Groninger aardbevingsgebied. Aan de hand van gesprekken met bewoners en bestuurders werden ze op de hoogte gesteld over de situatie in het gebied. De Kamerleden bezochten het provinciehuis in Groningen, Onderdendam, Bedum, Loppersum en Delfzijl.

Start in provinciehuis

De delegatie werd in het provinciehuis opgevangen door commissaris van de Koning Max van den Berg. Daar werd gesproken over de ervaringen van afgelopen jaar in de provincie. De commissaris uitte daarbij zijn zorgen over de houding van de NAM, met name op het financiĆ«le vlak. Hij werd bijgestaan door de burgemeester van Groningen en de voorzitters van de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en het UMCG.

In gesprek met bewoners

De Kamerleden, vergezeld door gedeputeerde Eelco Eikenaar, vertrokken vervolgens naar Onderdendam. Daar legden inwoners uit hoe er wordt omgegaan met schade aan panden, de versterking van monumentale gebouwen en de leefbaarheid in het dorp. In Bedum ontmoette de delegatie bewoners uit Usquert en Rottum, met wie tijdens het werkbezoek van vorig jaar ook gesproken is. Burgemeester Henk Bakker van de gemeente Bedum riep de Kamerleden op om bij de minister aan te dringen op meer geld, omdat het duurzaam en toekomstbestendig maken van de scholen in het aardbevingsgebied voor rekening dreigt te komen van de gemeenten.

Nul-op-de-meterwoningen

In Loppersum namen de Kamerleden een kijkje aan de Sjuxumerweg waar gewerkt wordt aan de realisering van nul-op-de-meter-woningen. Ze spraken met bewoners over hun ervaringen en kregen te horen welke plannen er nog meer zijn om woningen te verduurzamen. Met burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Delfzijl sprak de delegatie over het aardbevingsbestendig maken van industriĆ«le installaties en de financiering daarvan. Daarna volgde een rondrit door het Chemiepark Delfzijl. Het werkbezoek werd afgesloten in het provinciehuis, voor een ontmoeting met de pers. Leden van het Gasberaad overhandigden een petitie waarin gepleit voor een eerlijke - definitieve - regeling waardevermeerdering

Voldoende

Eind vorig jaar maakte de regering bekend dat de gaswinning wordt teruggeschroefd. Daarmee moet het risico op aardbevingsschade in de provincie Groningen beperkt worden. De Tweede Kamer moet straks beoordelen over deze maatregelen van de regering voldoende zijn om de veiligheid van de inwoners te garanderen.