Tweede Kamer wil gaswinning in Groningen verlagen

De gaswinning in onze provincie moet worden verminderd, er moet een uitkoopregeling komen voor Groningers die het aardbevingsgebied willen verlaten en de NAM moet niet langer bij de schadeafwikkeling worden betrokken. Dat staat in de motie die woensdag 15 februari in de Tweede Kamer werd ingediend. Er moet nog over worden gestemd, maar naar verwachting zullen alle politieke partijen de motie steunen.

Overhandiging manifest

Voorafgaand aan het debat overhandigde een Groninger delegatie onder leiding van commissaris van de Koning René Paas een manifest (PDF PDF-bestand, 411 KB) aan de lijsttrekkers. De afvaardiging bestond uit bestuurders, inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De oproep vanuit Groningen was bedoeld om bij de politieke partijen aandacht te vragen voor het gaswinningsdossier, zodat zij hier vóór de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart afspraken over kunnen maken. De aanleiding was het lijsttrekkersdebat in het provinciehuis van vorige week, waar veel partijen hadden aangegeven de problematiek in het aardbevingsgebied serieus te nemen en de gaswinning te willen minderen.

Ondertekenaars

Het manifest was ondertekend door de provincie Groningen, de gemeenten Loppersum, Eemsmond, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Delfzijl, Groningen, Bedum, Winsum, Appingedam, Ten Boer, De Marne, de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie, VNO-NCW/MKB Noord, de Natuur en Milieufederatie, FNV, LTO-Noord, Platform Kerk & Aardbeving, Libau en Groninger Dorpen.

Lees meer over het bezoek aan Den Haag in het weblog van René Paas.