Twee Groninger bedrijven ontwikkelen speciale robot voor glasindustrie

Minder glas in de glazen verpakkingen voor voedsel en dranken, om zo kosten en energie te besparen. Dat is het doel van de bedrijven XPAR Vision uit Groningen en STT Products uit Tolbert. Zij gaan aan de slag met de ontwikkeling van een intelligente smeerrobot voor de glasverpakkingsindustrie. Deze robot voorkomt dat tijdens de productie glas aan de mallen voor de verpakking blijft hangen en glazen verpakkingen veel dikker worden dan nodig. De provincie verleent ruim 131.000 euro subsidie.

30 procent minder glas

Op dit moment zijn glazen verpakkingen standaard zo’n 30 tot 40 procent dikker dan nodig. De nieuwe robot gaat veel nauwkeuriger te werk en kan de hoeveelheid glas tot ongeveer 30 procent verminderen. Dit levert een grote besparing van kosten en energie op in de glasindustrie. Naar verwachting zorgt uitvoering van het project voor 15 banen bij de beide bedrijven en 5 werkplekken bij toeleveranciers in de regio Noord-Nederland.

Wereldwijde verkoop

XPAR Vision B.V. is specialist op het gebied van sensortechnologie voor de wereldwijde glasverpakkingsindustrie en heeft 46 medewerkers in dienst. STT Products B.V. houdt zich bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van geautomatiseerde machines en robotcellen die bedrijfsprocessen vereenvoudigen en versnellen en heeft 25 mensen in dienst. STT gaat de machines in Tolbert fabriceren,  XPAR Vision de systemen wereldwijd verkopen.

Groningen@Work

De bijdrage van de provincie komt uit Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt 2016-2019. Het gaat om cofinanciering, naast een bijdrage vanuit het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Groningen@Work is ervoor bedoeld om de regio economisch te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en fondsen waar ondernemers een beroep op kunnen doen.