Tot nu toe 1.500 ton zout gestrooid op provinciale wegen

De provincie Groningen heeft dit winterseizoen al 1.500 ton zout gestrooid op de wegen. Vooral in de eerste twee weken van januari zijn onze strooiwagens regelmatig uitgerukt om de gladheid op de provinciale wegen te bestrijden. De vorst, ijzel en sneeuw zorgden ervoor dat er soms meerdere keren per dag of nacht moest worden gestrooid. Tot nu toe zijn er 25 strooirondes geweest deze winter.

Strooironde

Een strooironde duurt ongeveer twee├źnhalf uur. Dan zijn alle provinciale wegen voorzien van zout. De strooiacties vinden plaats op basis van de weersverwachting en de informatie over het wegdek. Via sensoren wordt geregistreerd wat de temperatuur van het wegdek is. De strooiers proberen zoveel mogelijk preventief te strooien en in te spelen op de veranderende weersomstandigheden. In het geval van sneeuw op de weg worden de strooiwagens uitgerust met speciale sneeuwploegen, zodat de weg vrijgemaakt kan worden, alvorens er gestrooid wordt.  

Kans op gladheid blijft

Bepaalde weggedeelten, zoals fietspaden en op- en afritten, blijven soms ook na een strooibeurt glad en daardoor lastig begaanbaar. Op fietspaden wordt het zout minder goed ingereden dan op een autoweg, waar meer verkeer rijdt. Daarnaast is het asfalt van een fietspad dunner, waardoor het kouder blijft. Ook het wegdek van de op- en afritten, bruggen en viaducten blijft vaak kouder, doordat deze weggedeelten geen warmte krijgen vanuit de bodem. Hier moeten weggebruikers, ondanks het gestrooide zout, dus altijd rekening houden met eventuele gladheid.

Blijf via Twitter op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het strooien.