Ton subsidie voor innovatieve projecten Airco Fin en S&K

Twee Groninger midden-en kleinbedrijven krijgen elk subsidie voor de uitvoering van een vernieuwend en duurzaam project. Er gaat 50.000 euro naar Airco Fin in Nieuwe Pekela, die investeert in een machine waarmee zogeheten gevinde buizen worden gemaakt. Datzelfde bedrag is bestemd voor S&K in Marum, voor de aanleg van een nieuwe wasstraat om pallets te reinigen. Beide projecten leveren nieuwe banen op en krijgen een bijdrage vanuit Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt.

Airco-Fin

De gevinde (geribbelde) buizen van Airco-Fin zijn onderdeel van koelinstallaties voor bijvoorbeeld olie of gas. Deze stoffen worden door de buizen vervoerd. Met de nieuwe machine kan het bedrijf als enige in Europa buizen maken met een lengte van bijna 14 meter lang. De machine wordt daarnaast uitgerust met een besturingssysteem met geheugen, waardoor eerder gemaakte orders eenvoudig kunnen worden opgeroepen. Dat zorgt voor een behoorlijke besparing in tijd. De olie die nodig is voor de machine is op waterbasis en daardoor minder schadelijk voor het milieu. De ingebruikname van de machine zorgt voor drie extra arbeidsplaatsen.

S&K

S&K, gespecialiseerd in de productie en reiniging van plastic pallets, heeft voornamelijk klanten uit de farmaceutische industrie en levensmiddelenbranche. Met de nieuwe wasstraat kunnen er meer pallets worden gereinigd. Nu gaat het om 12.000 wassingen per week, straks zijn dat naar verwachting 20.000. De nieuwe wasstraat beschikt over een centrifuge, die ervoor zorgt dat de pallets volledig droog zijn. Deze nieuwe techniek wordt nog niet elders in Nederland of Europa gebruikt. Ook verbruikt de wasstraat minder elektriciteit en zijn er minder hoeveelheden water en reinigingsmiddelen nodig. Het bedrijf verwacht met de nieuwe wasstraat zes nieuwe werknemers met een mbo-diploma aan te nemen. Op termijn kunnen er nog eens tien arbeidsplaatsen bij komen.

Programma

Het doel van het programma Groningen@Work is om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen, om zo de economie in onze provincie te versterken. De subsidies voor beide bedrijven komt uit het budget Innovatief en Duurzaam MKB 2, waarmee Groninger midden- en kleinbedrijven worden gestimuleerd duurzaam te investeren.