Tien nieuwe elektrische bussen op de route Zuidhorn-Groningen

Vanaf 10 december gaan op de route tussen Zuidhorn en Groningen (Q-linkroute 'groen') tien elektrische bussen rijden. Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in de verduurzaming van het openbaar vervoer in Noord-Nederland. Op het traject Groningen Airport Eelde – Groningen rijden sinds februari 2017  twee elektrische bussen, de Airportlink. De presentatie van de bussen vond plaats op vrijdag 1 december in Groningen. 

Tussentijds bijladen

Q-link 'groen' rijdt tussen Zuidhorn en Groningen Hoofdstation/Groningen Europapark, via P+R Reitdiep, Zernike en UMCG Noord. Op P+R Reitdiep en busstation Zuidhorn kunnen de bussen tussentijds bijladen met een zogeheten pantograaf. ’s Nachts gebeurt dit bij de busstalling van Qbuzz aan de Peizerweg in Groningen. De afgelopen weken is het systeem getest en zijn chauffeurs getraind om met de nieuwe techniek in de bussen te kunnen gaan rijden.

Schoon openbaar vervoer

In 2030 mag al het openbaar vervoer in Nederland geen schadelijke stoffen meer uitstoten. Vervoerders  zijn daarom samen met hun opdrachtgevers bezig om geleidelijk aan nieuwe, schone bussen in te zetten. Elektrische bussen zijn vooral geschikt voor de kortere afstanden en worden vaak ingezet in het stadsvervoer en net rondom de stad.