Tentoonstelling over Groningen in 2035 reist rond in provincie

Hoe zien het aardbevingsgebied en de stad Groningen eruit in 2035, als we volledig zijn overgestapt op het gebruik van duurzame energie? Met deze vraag hebben de landschapsarchitecten van het Projectatelier Groningen zich beziggehouden. De resultaten zijn verbeeld in het concept Nordic City, dat tot en met 15 mei is te bekijken tijdens de tweejaarlijkse Internationale Architectuur BiĆ«nnale Rotterdam (IABR). De tentoonstelling over Nordic City reist daarna nog rond door de provincie Groningen. 

Duurzame onderwerpen

De landschapsarchitecten van het Projectatelier hebben in hun toekomstvisie voor Groningen een aantal plannen ontwikkeld, specifiek gericht op een bepaald thema rondom duurzame energie. Zo hebben ze samen met inwoners van Onderdendam gekeken naar hoe je een dorp energieneutraal kunt maken. Het bleek daarbij dat het beter is een dorp in zijn geheel aardbevingsbestendig en energieneutraal te maken, in plaats van elke woning of elk gebouw afzonderlijk. Andere onderdelen waar aandacht voor is in het concept Nordic City, is het gebruik van groene restproducten als brandstof (de 'biobased economy'), het energieknooppunt in de provincie (de 'energy port') en het energie-onderwijs in de stad Groningen.

Planning reizende tentoonstelling

De IABR-tentoonstelling over Nordic City is te zien op de volgende locaties:

  • van 16 mei tot en met 29 mei in Onderdendam, Gereformeerde Kerk;
  • van 30 mei tot en met 3 juni in Loppersum, De Bibliotheek;
  • van 6 juni tot en met 10 juni in Warffum, Hogeland College;
  • van 13 juni tot en met 18 juni in Appingedam, Franse School;
  • van 20 juni tot en met 24 juni in Groningen, tijdens het Transfuture Festival Entrance
  • van 29 juni tot en 3 juli in Delfzijl, tijdens Delfsail;
  • en van 12 september tot en met 30 september in het provinciehuis in Groningen.

De tentoonstellingen zijn ervoor bedoeld om inwoners te betrekken bij de dialoog over de mogelijkheden van duurzaam energiegebruik in onze provincie. 

Samenwerking

Het Projectatelier Groningen is een samenwerking van de tweejaarlijkse Internationale Architectuur Biƫnnale Rotterdam en de provincie Groningen, de gemeente Groningen, Eemsdelta Regio en de Regio Groningen-Assen.