Teken steeds actiever

De Vlinderstichting voert dit voorjaar in Zuidoost-Groningen en Drenthe een onderzoek uit naar het leefgebied van het Veenbesblauwtje. Het is een van de meest bedreigde vlinders van ons land en komt alleen nog maar voor op twee plekken met hoogveen in Zuidoost Groningen en Drenthe. De vlinderstichting gebruikt drones bij het onderzoek.

 

Tekenradar.nl waarschuwt mensen die de natuur opzoeken zich vooral goed te controleren op teken. De activiteit van teken is de afgelopen dagen alweer sterk toegenomen. Ook uit Groningen komen steeds meer meldingen binnen van mensen die door een teek zijn gebeten.

Controleren

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich wel bewust zijn van teken in de natuur maar vergeten om zich te controleren op tekenbeten. Bovendien vindt een op de drie mensen het lastig om een tekencheck bij zichzelf uit te voeren. Jaarlijks worden ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland door een teek gebeten. Daarvan gingen er een kleine 100.000 naar de dokter en ruim 20.000 daarvan kregen verschijnselen van de ziekte van Lyme, een infectieziekte die zonder behandeling erg schadelijk kan zijn.

Voor meer informatie over teken, tekenbeten en hoe erop te controleren; www.tekenradar.nl.