Teenstraprijs 2010 voor mooiste boerderij van Groningen

De boerderij van de families Smit, Uitterdijk en Don in Zuidbroek krijgt dit jaar de Teenstraprijs. De Boerderijenstichting Groningen kent deze prijs elke twee jaar toe aan de mooiste boerderij in Groningen binnen een bepaald thema. Het thema was deze keer 'Meervoudig wonen in oude boerderijen'.

De boerderij van de families Smit, Uitterdijk en Don in Zuidbroek krijgt dit jaar de Teenstraprijs. De Boerderijenstichting Groningen kent deze prijs elke twee jaar toe aan de mooiste boerderij in Groningen binnen een bepaald thema. Het thema was deze keer 'Meervoudig wonen in oude boerderijen'. Vrijdag 18 juni overhandigt gedeputeerde William Moorlag de prijs aan de families uit Zuidbroek.

De karakteristieke Oldambtster boerderij is een Rijksmonument uit 1750. Het monument is een goed voorbeeld waarbij gebruik is gemaakt van de grote omvang de boerderij. De vier wooneenheden in het pand maken het mogelijk om de gebouwen en het erf te onderhouden. Vader en zoon Smit bewonen twee eenheden in de boerderij. De andere wooneenheden worden verhuurd aan niet-familieleden.

Teenstraprijs

De Teenstraprijs is vernoemd naar leden van de gelijknamige familie die rond de eeuwwisseling van de achttiende naar de negentiende eeuw in Groningen leefden. De broers Douwe en Aedske Teenstra maakten naam met het inpolderen van het Ruigezand. De nieuwe polder werd op voorbeeldige wijze ingericht. Alle aspecten van de inpoldering worden door de broers georganiseerd en uitgevoerd. Na de  inpoldering bleken de Teenstra’s opvallend progressief in het leiden van hun grote landbouwbedrijven.

Boerderijenstichting Groningen

De Boerderijenstichting Groningen wil de landelijke bouw- en heemkunst bevorderen. De stichting stimuleert de instandhouding van karakteristieke boerderijen in onze provincie. Deze doelstelling beperkt zich niet alleen tot gebouwen. Samen met het boerenerf vormen de gebouwen een totaalbeeld, dat op haar beurt weer een onderdeel vormt van het omringende landschap. Monumentale erven zijn beeldbepalend in het Groninger landschap.