Subsidies voor medisch 3D-systeem, slimme hoefijzers en groentehagelslag

Er zijn weer subsidies verleend aan vernieuwende projecten vanuit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Ditmaal draagt de provincie bij aan de ontwikkeling van een 3D-beeldsysteem waarmee artsen handsfree kunnen opereren, geavanceerde hoefijzers en 'groentepops', een gezond alternatief voor hagelslag. De drie projecten krijgen elk 150.000 euro subsidie.

Er zijn weer subsidies verleend aan vernieuwende projecten vanuit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Ditmaal draagt de provincie bij aan de ontwikkeling van een 3D-beeldsysteem waarmee artsen handsfree kunnen opereren, geavanceerde hoefijzers en 'groentepops', een gezond alternatief voor hagelslag. De drie projecten krijgen elk 150.000 euro subsidie.

Handsfree operen

De Groninger bedrijven Cosmonio en Micro-Key gaan in samenwerking met het UMCG een 3D-beeldsysteem ontwikkelen voor gebruik in de operatiekamer. Met dit systeem kunnen artsen in de operatiekamer zelf medische beelden bekijken en met handgebaren laten bewegen. Hierdoor hoeven ze geen apparatuur aan te raken die niet steriel is. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld beter weefsel inspecteren en wegsnijden en nauwkeuriger stents implanteren. Het project moet vijf nieuwe banen opleveren.

Hoefijzers

Hoefijzerfabriek Werkman Horseshoes en Lode BV werken aan een nieuw type hoefijzer, waarmee gemeten kan worden hoe een paard loopt, hoe sterk het dier is en of het ziektes of blessures heeft. De hoefijzers worden vooral gebruikt voor paarden die meedoen aan internationale wedstrijden. De ontwikkeling van de nieuwe technieken moet voor beide bedrijven samen 15 nieuwe banen opleveren.

Groentepops

Tot slot gaat er subsidie naar ORFI food BV uit Groningen en Mont Blanc Foods BV uit Eelde voor het ontwikkelen van 'groentepops', een soort hagelslag op basis van groente. Groentepops moeten een gezond alternatief worden voor cornflakes of hagelslag. De komende tijd worden de groentepops getest en voorgelegd aan testpanels. Daarna is het de bedoeling om het broodbeleg te produceren in Groningen. Dat moet 10 tot 15 banen opleveren in onze provincie.

Het IAG is een subsidiebudget bestemd voor ondernemingen die zich bezighouden met Healthy Ageing, Biobased Economy of energie. Inmiddels zijn we toe aan het vierde programma. Het IAG 4 loopt tot en met 2017.