Subsidies voor innovatieve producten van Groninger bedrijven

Twee Groninger bedrijven krijgen subsidie van de provincie Groningen voor vernieuwende producten. Het bedrijf Polyganics ontvangt 125.000 euro voor de ontwikkeling van een innovatieve hersenpleister. Slijptechniek Noord krijgt 50.000 euro voor de aanschaf van een machine waarmee zeer kleine precisiegereedschappen gemaakt kunnen worden. De provincie Groningen heeft diverse regelingen, fondsen en subsidies beschikbaar voor ondernemers om de werkgelegenheid te verhogen.

Polyganics

Het bedrijf Polyganics uit Groningen gaat een unieke pleister ontwikkelen en testen die gebruikt kan worden om lekkage van hersenvocht na hersenoperaties tegen te gaan. Na hersenoperaties wordt het hersenvlies vaak afgesloten met hechtingen. In tien tot zeventien procent van die gevallen werkt deze afsluiting onvoldoende. Hierdoor treden er vaak ernstige complicaties op. Een alternatief voor de lekkage is er op dit moment niet. Het unieke van de pleister is dat hij goed hecht en na 30 dagen oplost waardoor niet opnieuw geopereerd hoeft te worden. Het Groninger bedrijf Syncom is de andere projectpartner voor de ontwikkeling van de benodigde lijm. Daarnaast werkt Polyganics voor dit project met zes noordelijke toeleveranciers. Tijdens het project worden er vier nieuwe banen (fte's) gecreĆ«erd bij Polyganics en Syncom samen. Polyganics verwacht in acht jaar te kunnen groeien met 40 banen (fte's) waarvan 90 procent op lbo- en mbo-niveau.

Slijptechniek Noord

De subsidie voor Slijptechniek Noord is bestemd voor de aanschaf van een machine, de TTB Evolution, waarmee micro-gereedschap gemaakt kan worden. Dit zijn gereedschappen met diameters kleiner dan 1 millimeter. Het unieke aan de machine is dat deze, anders dan de huidige machines, wordt aangedreven door een magnetisch systeem. Hierdoor worden slijtage of onnauwkeurigheden tot een minimum teruggebracht. Alleen deze machine heeft de benodigde nauwkeurigheid om micro-gereedschap te maken. Het bedrijf verwacht dat er door deze investering twee banen (fte's) op lbo- en mbo-niveau bijkomen.

Subsidie

Groningen@Work is het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019 van de provincie Groningen. Het doel hiervan is om de economie te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en leningen (revolverende fondsen) waar ondernemers aan deel kunnen nemen of een beroep op kunnen doen.