Subsidies voor innovaties bij Opthec en Laanstra Multigrafisch

De provincie draagt financieel bij aan twee innovaties in het Groninger bedrijfsleven. Ooglensfabrikant Opthec krijgt 25.000 euro subsidie voor een robot die samen kan werken met mensen, bij de productie van een nieuw ontwikkelde implanteerbare multifocale ooglens. Daarnaast gaat er 50.000 euro naar drukkerij Laanstra Multigrafisch BV in Leek, voor een machine die via een digitale techniek glanslak of folie kan aanbrengen. De vernieuwingen leveren Opthec zes nieuwe banen op, Laanstra Multigrafisch BV vier tot vijf.

Opthec

Familiebedrijf Ophtec (opgericht in 1983, 120 werknemers) is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van implantaatlenzen en instrumenten voor de oogheelkunde. Naast het hoofdkantoor in Groningen zijn er acht buitenlandse vestigingen. De huidige productie vindt nog veelal handmatig plaats en kost veel tijd. Met de collaboratieve robot ('Cobot') kunnen 24 uur per dag en zeven dagen per week onbemand lenzen geproduceerd worden. Opthec gaat ook bekijken of de Cobot bij andere processen ingezet kan worden.

Laanstra Multigrafisch BV

Laanstra Multigrafisch BV (opgericht in 1978, drie werknemers) houdt zich bezig met allerlei vormen van grafische afwerking en verfraaiing van drukwerk. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld door het aanbrengen van een glanzende laklaag, beschermend laminaat of goudfolie. Straks kan Laanstra met de nieuwe machine - als eerste bedrijf in Nederland - dit proces digitaal aansturen. De techniek zorgt voor kostenbesparing en minder belasting van het milieu, ook bij de productie van kleine oplages.

Groningen@Work

De twee subsidiebijdragen komen uit het budget Innovatief & Duurzaam MKB Groningen, onderdeel van het programma voor economie en arbeidsmarkt Groningen@Work. Dit programma loopt van 2016 tot en met 2019 en omvat projecten, subsidieregelingen en fondsen voor ondernemers in onze provincie.