Subsidieregeling voor aanleg snel internet van start gegaan

De subsidieregeling ‘Snel internet Groningen’ is vanaf nu beschikbaar. De provincie Groningen stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van snel internet op het platteland. De Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen dragen ook elk vijf miljoen euro bij. Van het totaalbedrag is 10 miljoen euro speciaal bestemd voor het aardbevingsgebied. Telecomaanbieders en bewonersinitiatieven kunnen inschrijven op de subsidieregeling.

Subsidie

De subsidieregeling is bedoeld voor ondernemers en bewonersinitiatieven die voor een groot aantal adressen tegelijk snel internet in de provincie willen aanleggen in gebieden waar nog geen snel internet beschikbaar is. Met de regeling kunnen Groningers die buiten de stad wonen ook profiteren van de voordelen van een snelle internetverbinding. Het doel is dat eind 2018 alle inwoners van de provincie kunnen beschikken over snel internet.

Leefbaarheid

Toegang tot snel internet is van groot belang voor de leefbaarheid in de provincie Groningen. Nu hebben naar schatting 20.000 inwoners en bedrijven in de provincie nog geen toegang tot snel internet. Ondernemers, scholieren en zorgaanbieders hebben steeds meer een snelwerkende internetaansluiting nodig om goed te kunnen werken. Nu komt het voor dat ondernemers hun werk niet goed kunnen doen of scholieren hun huiswerk niet kunnen maken omdat het internet te traag is. Door ook op het platteland snel internet aan te bieden, blijft de hele provincie een aantrekkelijke plek om te wonen en te werken.