Subsidie voor zes nieuwe journalistieke producties

De provincie draagt vanuit het Mediafonds opnieuw bij aan een aantal journalistieke producties rondom een Gronings onderwerp. Er gaat in totaal ruim € 93.000 naar zes projecten. Thema's die voorbij komen zijn onder meer 75 jaar bevrijding, markante gebouwen in de stad Groningen en de populariteit van het jaarlijkse dansfestival Op Roakeldais in Warffum.

Zes projecten

  • Nu, in 1945 (€ 5.000 subsidie): Het Dagblad van Noorden gaat getuigenissen en verhalen bundelen over de bevrijding, die in 2020 precies 75 jaar geleden plaatsvond. Dat gebeurt via een dagelijkse tijdlijn op de website en een papieren krant in de tegenwoordige tijd. Het doel is om het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog bij jongere generaties onder de aandacht te brengen.
  • Laag Frequent Geluid (€ 3.500): Documentairemaker Willem de Haan gaat voor het Dagblad van het Noorden en een uitzending van het VPRO-programma Argos onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's van zogeheten laagfrequent geluid rondom windparken. Over de effecten van dit soort geluid is niet veel bekend. Wel dat het tot slaapstoornissen kan leiden en daardoor weer tot andere klachten.
  • Van Groninger Museum tot Groninger Forum (ruim € 5.000): 25 jaar na de ingebruikname van het Groninger Museum heeft de stad Groningen er met het Forum een nieuw markant gebouw bij. De foto's van Corné Sparidaens en kaarten en infographics van Machtelt de Vries laten zien welke beeldbepalende gebouwen er in de tussentijd zijn bijgekomen in Groningen. Er volgen naar verwachting verschillende publicaties.
  •  Het geheim van Warffum (€ 35.000): Waarom is het internationale folkloristische dans- en muziekfestival Op Roakeldais in Warffum ieder jaar weer zo'n succes? Dorpsbewoners en dansers worden op de voet gevolgd. Stichting Beeldlijn biedt de film, die in november 2020 in première moet gaan, aan op (internationale) filmfestivals.
  •  Tegenwind (ruim € 41.000): Moondocs brengt de discussie over de aanleg van de twee windmolenparken in de Groninger Veenkoloniën in beeld. De laatste jaren liep het debat over de windmolens hier hoog op. De documentaire laat de voor- en tegenstanders aan het woord en heeft aandacht voor wat hier de laatste jaren zoal is gebeurd rond dit dossier, bijvoorbeeld de protestacties en arrestaties.
  •  Braincast (€ 3.000): Radiomaker en presentator Jelte Posthumus gaat tijdens een zesdelige podcast-serie in gesprek met Groningse hersenwetenschappers. In elke aflevering staat één onderwerp centraal. Geprobeerd wordt om de podcast-aflevering telkens als een spannend verhaal te presenteren.

Mediafonds

Het Mediafonds is ervoor bedoeld om de lokale en regionale journalistiek de kans te geven dieper in te gaan op actuele thema's in onze regio. We vinden het als provincie voor de regionale democratie belangrijk dat onze inwoners goed geïnformeerd zijn over wat er speelt. Via het Mediafonds is er geld beschikbaar voor journalistieke producties voor krant, radio, tv en online. Onderwerpen mogen lokaal zijn, maar moeten voor een bredere doelgroep interessant zijn. Via het fonds is ieder jaar een ton beschikbaar. Aanvragen kunnen twee keer per jaar worden ingediend.