Subsidie voor woningen zonder verwarmingssysteem

Het bedrijf C+M+B Ontwikkeling uit Groningen krijgt € 40.000 subsidie voor het verder ontwikkelen van een bouwsysteem voor zogeheten 'passieve woningen'. Dat zijn huizen die zo goed geïsoleerd zijn dat ze geen verwarmingssysteem meer nodig hebben. Het bureau heeft een eenvoudig kliksysteem ontwikkeld om snel en luchtdicht te kunnen bouwen. Bovendien kunnen de bouwonderdelen opnieuw gebruikt worden. De investering moet op korte termijn vijf tot acht nieuwe banen opleveren. Mogelijk komen daar in de toekomst nog eens vijftig banen bij, als de productie van de voorgebouwde bouwonderdelen in Groningen plaatsvindt.

Hergebruik

Het bouwbedrijf gaat zijn bouwsysteem in de praktijk testen bij drie kantoren. Bijzonder is dat bij de
bouw geen schroeven, spijkers of lijm gebruikt worden. Daardoor is een gebouw eenvoudig groter en
kleiner te maken. C+M+B Ontwikkeling wil woningen en kantoren ontwikkelen die 100 procent circulair, aardbevingsbestendig en comfortabel zijn. Het bedrijf vindt het belangrijk om zuiniger om te gaan met grondstoffen en materialen opnieuwe te gebruiken. Bij de praktijktesten werkt het bedrijf samen met TNO, Hanzehogeschool, Building en EnTranCe.

Groningen@Work

De subsidie komt uit de subsidieregeling Innovatief en Duurzaam MKB Groningen 3, onderdeel van.
Groningen@Work, het programma Economie en Arbeidsmarkt 2019-2023 van de provincie Groningen. Het doel hiervan is om de regio economisch te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en revolverende fondsen waar ondernemers een beroep op kunnen doen.