Subsidie voor Voedselbanken Groningen en Kledingbank Maxima

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken heeft Voedselbank Groningen en Kledingbank Maxima vandaag cheques van de provincie overhandigd. Voedselbank Groningen ontvangt € 40.000 en kledingbank Maxima € 15.000. Vanaf 2020 hanteert de provincie Groningen een nieuw armoedebeleid, waarbij we uitgaan van het ontwikkelen van een gemeenschappelijke armoedeagenda samen met gemeenten. Daarbij hebben we als provincie een meer ondersteunende rol, waarbij we onze kennis inzetten en partijen met elkaar verbinden. Bij deze rol past het niet meer om subsidie te verstrekken.

Subsidie voor tuinen en logistiek

Met de subsidie gaat Voedselbanken Groningen de tuinen verbeteren die voedsel leveren voor de Voedselbanken. Daarnaast schaffen ze nieuwe koelwagens aan om het voedsel te vervoeren.  Kledingbank Maxima gebruikt de subsidie om de huisvesting van de zeven kledingbanken in onze provincie te verbeteren. Ook gaat de kledingbank middelen aanschaffen om kleding in te zamelen en op te slaan.

Armoedebestrijding 2016-2019

Van 2016 tot en met 2019 heeft de provincie jaarlijks € 90.000 besteed aan projecten op het gebied van armoedebestrijding. Daarnaast kregen Humanitas, de Stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds jaarlijks een subsidie van in totaal € 160.000 euro.

Vanaf 2020

Armoedebestrijding is een kerntaak van gemeenten. Gemeenten hebben het beste inzicht welke problemen er leven onder hun inwoners en welke behoefte aan ondersteuning er is. Hierbij wordt geïnvesteerd in het voorkomen in plaats van het oplossen van problemen. De provincie Groningen ondersteunt hierin met kennis, onderzoek en de inzet van netwerken.