Subsidie voor vernieuwende projecten levert 100 nieuwe banen op

Hoe ruim je olieslib op een milieuvriendelijke manier op? En hoe pas je het gebruik van vloeibaar aardgas toe in de scheepvaart? Twee projecten die zich hiermee bezighouden krijgen samen met zeven andere vernieuwende projecten in totaal 581.000 euro subsidie. De projecten zijn belangrijk voor het versterken van de Groninger economie en leveren naar verwachting in totaal 100 nieuwe banen op.

Hoe ruim je olieslib op een milieuvriendelijke manier op? En hoe pas je het gebruik van vloeibaar aardgas toe in de scheepvaart? Twee projecten die zich hiermee bezighouden krijgen samen met zeven andere vernieuwende projecten in totaal 581.000 euro subsidie. De projecten zijn belangrijk voor het versterken van de Groninger economie en leveren naar verwachting in totaal 100 nieuwe banen op.

Zuivering door schimmels

Het project BIO-Sol is een samenwerking tussen Norsco Oilfield Services uit Ter Apel en Mycelco uit Emmen. Samen krijgen zij een bedrag van ruim 41.000 euro voor een milieuvriendelijke manier om olieslib schoon te maken. Nu gebeurt dat nog voornamelijk door verbranding, wat zorgt voor een flinke uitstoot van schadelijke stoffen. De twee bedrijven hebben een efficiĆ«ntere en milieuvriendelijkere manier gevonden om het olieslib te zuiveren, door gebruik te maken van schimmels. Daarvoor worden in het project met een proefinstallatie op grote schaal schimmels gekweekt.

Vloeibaar aardgas

Marine Service Noord en Royal Bodewes Scheepswerven krijgen samen een subsidie van bijna 30.000 euro voor het project 'Plug&Play in zee met LNG'. In dit project worden vernieuwende technieken ontwikkeld om vloeibaar aardgas (LNG, Liquid Natural Gas) in de scheepvaart eenvoudiger toepasbaar te maken. De technieken worden in de praktijk getest en gedemonstreerd. Vervolgens moeten ze toegepast kunnen worden bij de bouw van nieuwe schepen en de ombouw van bestaande schepen. Met het project willen de bedrijven het gebruik van aardgas als brandstof voor schepen stimuleren.

Achttien bedrijven

De rest van de projecten die subsidie krijgt houdt zich bezig met de ontwikkeling van onder meer nieuwe geneesmiddelen, medische instrumenten en natuurlijke bestrijdings- en voedingsmiddelen. In totaal zijn bij alle projecten achttien bedrijven betrokken. Ze dragen niet alleen bij aan de Groninger economie, maar zorgen ook voor samenwerking in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Subsidieprogramma OP EFRO

De verleende subsidies zijn afkomstig uit het subsidieprogramma OP EFRO, waar de drie noordelijke provincies, de gemeenten Groningen, Assen, Emmen en Leeuwarden, het Rijk en Europa aan bijdragen. De eerste subsidieronde van dit programma liep van januari tot en met april 2015.

Kijk voor de subsidieregeling en een compleet overzicht van de verleende subsidies op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).