Het Museumhuis Groningen krijgt 17.500,- euro subsidie voor het project Stolpersteine Pekela. Stolpersteine ('struikelstenen') zijn kleine gedenkstenen in de straat op plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffers van nazi's hebben gewoond. Het doel van het project is om de verhalen achter de Stolpersteine zichtbaar te maken. Het geld van de provincie komt uit het activiteitenbudget Het Verhaal van Groningen 2013-2016. Het project loopt tot 1 januari 2014.
Breed publiek
De bedoeling is om met het project verhalen van de oorlogsslachtoffers op verschillende manieren aan een breed publiek aan te bieden, bijvoorbeeld via films en via www.hetverhaalvangroningen.nl. Het project Stolpersteine richt zich niet alleen op het verzet in Pekela, maar ook op mensen die tijdens de April-Meistakingen in 1943 omkwamen in de gemeenten Groningen, Grootegast, Slochteren en Stadskanaal. De informatie over de slachtoffers is afkomstig van familie, historische verenigingen, gemeenten en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.
Gedenkstenen
In Pekela liggen sinds juni 2012 veertig Stolpersteine bij huizen van Joodse slachtoffers en sinds het voorjaar van 2013 zestien gedenkstenen bij huizen van omgekomen verzetsmensen. Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen is van plan om samen met bijvoorbeeld de gemeenten Groningen, Slochteren en Stadskanaal gedenkstenen te leggen voor slachtoffers van de April-Meistakingen in 1943.