Subsidie voor productie van eerste allergeenvrije snoepjes in Nederland

Subsidie voor eerste

Van Vliet in Hoogezand gaat als eerste snoepfabrikant in Nederland allergeenvrije zoetwaren produceren op basis van plantaardige stoffen. Verder is de Holthausen Groep, ook gevestigd in Hoogezand, bezig met de ontwikkeling van een lichtgewicht waterstofgasfles, voor heftrucks, veegwagens en grasmaaiers. Het gaat om twee innovatieve projecten, die behalve voor energiebesparing ook zorgen voor extra werkgelegenheid. De twee projecten krijgen elk een financiĆ«le bijdrage van de provincie van een halve ton.

Van Vliet

Van Vliet is een familiebedrijf en bestaat inmiddels ruim 35 jaar. In Hoogezand, waar dagelijks grote hoeveelheden marshmallows worden geproduceerd, werken op dit moment 25 mensen. Met de productie van de nieuwe zoetwaren, die ook minder calorieĆ«n bevatten, moeten daar nog eens 25 banen (9 op hbo-niveau en 16 op mbo-niveau) bij komen. De samenstelling op basis van plantaardige grondstoffen opent nieuwe markten voor Van Vliet: ook consumenten die om ethische of religieuze redenen geen dierlijke grondstoffen eten, kunnen straks genieten van snoep. 

Holthausen Groep

De Holthausen Groep is met ongeveer 25 medewerkers dagelijks bezig met het transport, de opslag en het vullen van gasflessen voor de industrie, zorg en recreatiesector. Via Holthausen Clean Technology is er specifiek aandacht voor de toepassing van waterstof en andere duurzame brandstoffen. Van de lichtgewicht waterstofgasfles worden er eerst 100 stuks geproduceerd, die als proef worden ingezet in verschillende projecten, bijvoorbeeld bij grasmaaiers. Het project levert drie nieuwe banen op bij Holthausen.

Subsidiebudget

De subsidies van de provincie komen uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB Groningen, bedoeld voor midden- en kleinbedrijven die duurzaam investeren en zorgen voor extra werkgelegenheid. De regeling is onderdeel van Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt 2016-2019.