Subsidie voor ontwikkeling duurzame smeermiddelen voor machines

Het bedrijf Airogroup uit Stadskanaal gaat duurzame smeermiddelen ontwikkelen en produceren op basis van plantaardige oliën. Daarvoor is een nieuw bedrijfspand in Stadskanaal gebouwd. Als de nieuwe producten aanslaan, komen er ongeveer tien banen bij. De provincie Groningen ondersteunt deze innovatieve en duurzame investering met een subsidie van € 50.000 uit het programma Groningen@Work.

Koolzaad

De nieuwe smeer- en onderhoudsmiddelen voor voertuigen en machines, de zogeheten 'airolubes', worden gemaakt van koolzaad uit Groningen en Drenthe. Dat is duurzamer dan traditionele smeermiddelen op basis van minerale oliën uit Azië en Zuid-Amerika. Ook de verpakking is milieuvriendelijk door het gebruik van gerecycled plastic en lucht in plaats van drijfgassen.

Borgesius Group

Airogroup is een dochteronderneming van de  Borgesius Group in Stadskanaal. Dit bedrijf werd in 2013 opgericht door de broers Goedhart en John Borgesius. Het bedrijf is gespecialiseerd in vernieuwende toepassingen van plantaardige oliën en vetten, voor onder meer diervoeding.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie van 50.000 euro komt uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB, onderdeel van Groningen@Work, het programma economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen. Met deze regeling stimuleert de provincie Groningen innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid bij
het regionale bedrijfsleven.