Subsidie voor innovatieve techniek Prihoda in Leek

Er gaat een provinciale subsidie van bijna 24.000 euro naar Prihoda in Leek, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van textiele luchtslangen (ook wel airsocks genoemd), die bijvoorbeeld worden gebruikt in de voedingsindustrie. Het bedrijf investeert in een nieuwe techniek, waarbij airsocks onder steriele condities kunnen worden gewassen, gedroogd en verpakt. Prihoda verwacht voor het project twee nieuwe werknemers op lbo-/mbo-niveau nodig te hebben en binnen drie jaar nog eens vier werknemers.

Steriel en bacterievrij

De nieuwe techniek van Prihoda werkt sneller en is daardoor energiezuiniger. De vraag naar een goede behandeling van airsocks komt met name voort uit de farmacie-, voedsel- en zuivelindustrie, branches die moeten voldoen aan steeds strengere eisen als het gaat om hygiƫne. Door een innovatief systeem kunnen de airsocks worden gewassen, waarna ze in een steriele ruimte worden gedroogd en vervolgens bacterievrij worden geseald en verpakt voor transport.

Over Prihoda

Prihoda is onderdeel van HVG Klimaattechniek en levert als Nederlandse vertegenwoordiger van de van oorsprong Tsjechische producent exclusief de textiele luchtslangen. Bij Prihoda werken momenteel vijf medewerkers. De HVG-groep heeft klanten in binnen- en buitenland en ervaring in diverse soorten omgevingen waar lucht of luchttransport van belang is, zoals laboratoria en voedsveiligheidssystemen.

Groningen@Work

De subsidiebijdrage van de provincie komt uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB Groningen 2. Deze regeling is onderdeel van Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt. Het doel hiervan is om de economie te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.