De Stichting Waddengroep wil het gebruik van duurzame streekproducten in de restaurants in het Waddengebied bevorderen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om groente en vis. Samen met producenten van de producten en culinaire ondernemers moet er een veelzijdig aanbod van hoogstaande restaurants in het Waddengebied ontstaan, die een visitekaartje voor het gebied zijn. Ook worden er activiteiten in het gebied georganiseerd om de waddenproducten onder de aandacht te brengen, zoals wandelroutes en markten. Het aanbod van de restaurants en de activiteiten moeten bijdragen aan het toerisme en de recreatie in het Werelderfgoed Waddenzee. De provincie draagt hier ruim € 200.000 aan bij.

Receptenbank
Een onderdeel van het programma Waddengastronomie is het maken van een receptenbank met recepten van topkoks en culinaire experts, die vrij te gebruiken zijn door koks en consumenten. De ingrediënten van deze recepten komen van lokale vissers op de Waddenzee en Noordzee en lokale boeren. Voorbeelden zijn vis, schaal- en schelpdieren, lamsvlees, schapenkaas, zilte groentes, duindoorn en cranberry. Verder gaan ze kennis delen over gezonde voeding, de 'Waddenschijf van Vijf'.
Waddenfoodroutes en online marktplaatsen
Verder komen er zo'n vijftig waddenfoodroutes in het Waddengebied langs lokale voedselproducenten, culinaire hoogtepunten in de plaatselijke horeca en andere trekpleisters. Zo kunnen toeristen en bewoners van het gebied kennismaken met de streek en haar culinaire parels. Een ‘Maand van het Waddenmenu’ zorgt ervoor dat het onderwerp op de kaart gezet wordt. Ook komen er regionale webwinkels, waarin waddenproducenten samenwerken om de verkoop van streekproducten toegankelijker te maken.