Subsidie voor beginnende bedrijven in de game-industrie

Gameplatform Indietopia krijgt € 60.000 euro subsidie voor het opzetten van een proeftuin om de noordelijke game-industrie te ondersteunen. Met de proeftuin krijgen beginnende game-ontwikkelaars een laagdrempelige plek om zich te vernieuwen en hun zakelijke kant te ontwikkelen. De provincie ondersteunt het initiatief omdat het bijdraagt aan de verdere digitalisering van Groningen.

Proeftuin

Aan de proeftuin, 'Prototopia', kunnen beginnende bedrijven uit heel Noord-Nederland deelnemen. Hier kunnen ze nieuwe computerspellen testen en gebruikmaken van virtual realitybrillen, 3D-printers en servers. De proeftuin is gekoppeld aan een stimuleringsprogramma voor beginnende ondernemers in de game-industrie. Hier leren beginnende ondernemers ondernemersvaardigheden en gaan ze op zoek naar startkapitaal om hun bedrijf te laten groeien. Het is de bedoeling dat hierdoor vijftig nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan.

Maatschappelijk doel

Organisaties die een computerspel willen laten ontwikkelen met een maatschappelijk doel kunnen ook terecht bij Prototopia. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om organisaties die zich bezighouden met de energietransitie, het milieu of de zorg. Zo bestaat het spel 'Underground', waarmee chirurgen hun motorische vaardigheden voor een kijkoperatie trainen. Dat werkt effectiever dan een dure simulator.