Stichting Palliatieve Zorg wint provinciale vrijwilligersprijs

De Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Oost-Groningen (VPTZ Oost-Groningen) heeft de provinciale vrijwilligersprijs 2009 gewonnen in de categorie 'zorg'. Jurylid Bertus-Jan Epema van het Platform Maatschappelijk Ondernemen Groningen heeft de prijs, een cheque van 3.000 euro en een oorkonde, uitgereikt.

VPTZ Oost-Groningen

De VPTZ Oost-Groningen begeleidt mensen die terminaal ziek zijn en thuis in hun eigen vertrouwde omgeving willen sterven. Daardoor ontlasten zij de familieleden of vrienden, die zo weer even op adem kunnen komen. De jury, onder leiding van gedeputeerde Pim de Bruijne van Welzijn, is zeer onder de indruk van de vrijwilligers omdat zij zwaar en verantwoordelijk werk doen. Zij zijn daarmee een waardevolle aanvulling op de professionele zorg, waar soms minder tijd is voor de emotionele en sociale steun. Ook heeft de jury respect voor de wijze waarop de stichting de vrijwilligers steunt en traint. Bij de internetstemming heeft de VPTZ met 63 procent een grote meerderheid van de stemmen behaald.
 
De andere genomineerde in de categorie 'zorg' was het Veur Mekander uit Foxhol, die mensen met een psychiatrische achtergrond opnieuw leren om contact te maken. Zij krijgen de waarderingsprijs, een bedrag van 1.500 euro, omdat de jury vindt dat Veur Mekander een mooie en bijzondere vorm van vrijwilligerswerk doet.

Drie prijzen

De provincie kent jaarlijks drie prijzen toe van 3.000 euro aan vrijwilligersorganisaties die op een buitengewone, aansprekende en succesvolle manier met vrijwilligers werken. Daarmee wil de provincie Groningen het vrijwilligerswerk ondersteunen en laten zien dat iedereen die vrijwilligerswerk doet, een belangrijke bijdrage levert aan onze samenleving. De prijzen in de categorie├źn 'jeugd' en 'leefbaarheid' worden zeer binnenkort uitgereikt.