Steuntje in de rug voor jonge boeren in Groningen

De komende twee jaar is er in totaal 830.000 euro subsidie beschikbaar voor jonge boeren in de provincie Groningen. Het geld is bedoeld als steun in de rug voor wanneer zij moderne en duurzame installaties of machines willen aanschaffen.

De komende twee jaar is er in totaal 830.000 euro subsidie beschikbaar voor jonge boeren in de provincie Groningen. Het geld is bedoeld als steun in de rug voor wanneer zij moderne en duurzame installaties of machines willen aanschaffen.

Verbeteringen

De modernisering moet bijdragen aan verbeteringen van het milieu, het klimaat en dierenwelzijn. Jonge boeren zitten financieel vaak krap, omdat ze het bedrijf net hebben overgenomen. Met de subsidie kunnen ze toch investeren.

Europees geld

De helft van het bedrag is Europees geld, de andere helft komt van de provincie Groningen. De zogeheten 'jonge boerenregeling' heeft overigens een landelijke dekking: vanaf nu doen alle provincies eraan mee.

Geen windmolens

De provincie Groningen heeft wel een paar eigen accenten in de regeling aangebracht. Zo is de financiering van een windmolen in Groningen niet mogelijk, omdat plaatsing van individuele molens op boerenerven niet past in het beleid voor ruimtelijke ordening van de provincie.

Boeren die jonger zijn dan 40 jaar komen in aanmerking voor deze subsidie. De regeling gaat open op 1 maart. Als wij de regeling formeel publiceren kunnen boeren een aanvraag indienen. Houd hiervoor onze bekendmakingen in de gaten, bijvoorbeeld via onze digitale nieuwsbrief. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland voert de subsidieregeling uit.