Steun voor sociale projecten Nienoord, Zuidhorn en Stadskanaal

Verschillende initiatieven bedoeld om de leefbaarheid te verbeteren in een aantal gemeenten krijgen steun van de provincie Groningen. Er is subsidie beschikbaar voor een project voor duurzaam vervoer op landgoed Nienoord in Leek, de bouw van een nieuwe Brede School in Zuidhorn en de aanpak van de Semsstraatkerk in Stadskanaal.

Verschillende initiatieven bedoeld om de leefbaarheid te verbeteren in een aantal gemeenten krijgen steun van de provincie Groningen. Er is subsidie beschikbaar voor een project voor duurzaam vervoer op landgoed Nienoord in Leek, de bouw van een nieuwe Brede School in Zuidhorn en de aanpak van de Semsstraatkerk in Stadskanaal.

Elektrokar voor Nienoord

Met het project 'Duurzaam vervoer landgoed Nienoord' willen de initiatiefnemers de verbinding tussen Nienoord en het centrum van Leek verbeteren, vooral voor de minder mobiele bezoekers. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier met een zogenaamde elektrokar. Deze vorm van vervoer voorkomt geluidsoverlast en past bij de uitstraling van landgoed Nienoord. De voorziening zorgt bovendien voor extra werkgelegenheid. De gemeente Leek krijgt 25.000 euro voor de aanschaf van de elektrokar.

Brede School in Zuidhorn

Ook de nieuwe Brede School, die gebouwd wordt in Zuidhorn, kan rekenen op een subsidiebijdrage. Bij het gebouw komt een breng- en haalzone (ook wel 'zoen-en-zoef-plek' genoemd), waardoor er niet onnodig veel auto's in de straat bij de school geparkeerd zullen staan. Het project van de gemeente Zuidhorn kan ruim 45.000 euro tegemoet zien.

Herinrichting en renovatie Semsstraatkerk

Verder is er subsidie beschikbaar (40.000 euro) voor de herinrichting en renovatie van de Semsstraatkerk in Stadskanaal. De Semsstraatkerk wordt opgeknapt omdat er in Stadskanaal behoefte is aan een plek om culturele activiteiten te organiseren.

Er gaan ook nog provinciale bijdragen een naar een sociaal project van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en naar twee sociale projecten van de gemeente Winsum.

Alle subsidies zijn afkomstig uit een speciaal budget om de leefbaarheid te vergroten in die gebieden die niet tot de krimpregio's behoren. Meer over deze problematiek is te lezen in het dossier Krimp.