Statenlid Ton van Kesteren (PVV) wint Klare Taal Bokaal 2020

Statenlid Ton van Kesteren van de PVV is de winnaar van de Klare Taal Bokaal 2020. Volgens de jury, die bestaat uit jongeren van de Jongeren Adviesraad, sprak hij de meest begrijpelijke taal tijdens de behandeling van de begroting op 11 november. De Klare Taal Bokaal werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt aan een provinciepoliticus. Onder andere Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie, Tim Zwertbroek van D66 en Johan ten Hoove van 50PLUS gingen hem voor. 

Sterke intonatie

De leden van Provinciale Staten werden tijdens de vergadering beoordeeld door de jongeren. Dit gebeurde vanwege de coronamaatregelen vanuit huis. De jury lette er vooral op dat de volksvertegenwoordigers een samenhangend verhaal hielden in begrijpelijke taal. Ton van Kesteren had volgens de jongeren een boeiend en goed te volgen verhaal. Met zijn sterke intonatie wist hij het publiek het beste in zijn gedachtegang mee te nemen. Naast Ton van Kesteren was er een eervolle vermelding voor Robert de Wit van het CDA. Omdat Van Kesteren niet in de Statenzaal aanwezig was, nam zijn fractiegenoot Dennis Ram van de PVV de bokaal in ontvangst.

Idee van jongeren

De uitreiking van de Klare Taal Bokaal in Provinciale Staten is een initiatief van jongeren en kwam voort uit het provinciaal jeugddebat, dat jaarlijks plaatsvindt. Daar kwam naar voren dat politieke debatten voor jongeren vaak moeilijk te volgen zijn door het ingewikkelde taalgebruik van politici. Zes jaar geleden werd de Klare Taal Bokaal voor het eerst uitgereikt tijdens een Provinciale Statenvergadering.