Statenlid Joke Lesman-Veenstra (SP) wint Klare Taal Bokaal 2021

Statenlid Joke Lesman-Veenstra van de SP is dit jaar de winnaar van de Klare Taal Bokaal 2021. Volgens de jury, die bestaat uit jongeren van de Jongeren Adviesraad Groningen, sprak zij de meest begrijpelijke taal tijdens de Statenvergadering van 10 november. De Klare Taal Bokaal werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt aan een provinciepoliticus. Eerder wonnen onder meer Ton van Kesteren van de PVV, Johan ten Hoove van 50Plus en Gert Engelkens van de PvdA.  

Met passie

De leden van Provinciale Staten werden door de jongeren beoordeeld tijdens de behandeling van de opbrengst van Praten met de Staten met jongeren. Op 29 oktober gingen jongeren in gesprek met Provinciale Staten over wonen en energie. Tijdens de Statenvergadering van 10 november bespraken de Staten de opbrengst van deze bijeenkomst. Twee Statenleden hadden de aandacht van de leden van de Jongerenadviesraad Groningen: Jesper Bergsma van het CDA en Joke Lesman-Veenstra van de SP. Beiden hielden ze een helder betoog maar het SP-Statenlid bracht haar verhaal met net iets meer passie en daarom ging zij met de Klare Taal Bokaal naar huis. Joke Lesman-Veenstra kreeg de prijs overhandigd door Stijn Honselaar van de Jongerenadviesraad Groningen.  

Idee van jongeren

De uitreiking van de Klare Taal Bokaal in Provinciale Staten is een initiatief van jongeren en kwam voort uit het provinciaal jeugddebat, dat jaarlijks plaatsvindt. Daar kwam naar voren dat politieke debatten voor jongeren vaak moeilijk te volgen zijn door het ingewikkelde taalgebruik van politici. Zeven jaar geleden werd de Klare Taal Bokaal voor het eerst uitgereikt tijdens een Provinciale Statenvergadering.