Statenlid Johan ten Hoove (50PLUS) wint Klare Taal Bokaal 2019

Statenlid Johan ten Hoove van 50PLUS is dit jaar de winnaar van de Klare Taal Bokaal 2019. Volgens de jury, die bestaat uit jongeren van de Jongeren Adviesraad, sprak hij de meest begrijpelijke taal tijdens de behandeling van de begroting op 13 november. De Klare Taal Bokaal werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt aan een provinciepoliticus. Eerder wonnen Gert Engelkens van de PvdA, Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie en Tim Zwertbroek van D66 de prijs. 

Simpel en met humor

De leden van Provinciale Staten werden tijdens de vergadering beoordeeld door de jongeren vanaf de publieke tribune. De jury lette er vooral op dat de volksvertegenwoordigers een samenhangend verhaal hielden in begrijpelijke taal. Johan ten Hoove sprak volgens de jongeren met weinig moeilijke woorden en met veel gevoel voor humor. Daarbij liet hij zien dat hij goed ge├»nformeerd was. Naast Johan ten Hoove kwamen Robert de Wit van het CDA en Bram Schmaal van Groninger Belang in de top drie terecht. 

Idee van jongeren

De uitreiking van de Klare Taal Bokaal in Provinciale Staten is een initiatief van jongeren en kwam voort uit het provinciaal jeugddebat, dat jaarlijks plaatsvindt. Daar kwam naar voren dat politieke debatten voor jongeren vaak moeilijk te volgen zijn door het ingewikkelde taalgebruik van politici. Vijf jaar geleden werd de Klare Taal Bokaal voor het eerst uitgereikt tijdens een Provinciale Statenvergadering.