Statenleden in debat met mbo-studenten

In totaal 70 mbo-studenten van het ROC Menso Alting gingen 7 april in debat met Statenleden. De Statenleden en studenten spraken in de Statenzaal over de reiskostenvergoeding voor mbo-leerlingen, kerncentrales en windmolens. Ook het Trendteam van de provincie deed mee aan het debat. Dit team bestaat uit 30 jongeren afkomstig uit de provincie en zorgt ervoor dat de stem van jongeren gehoord wordt.

De mbo-studenten brachten een bezoek aan de provincie in het kader van een projectweek 'burgerschap'. In deze week bezoeken de studenten verschillende overheidsorganisaties.
Namens Provinciale Staten deden Stieneke van der Graaf (Christenunie), Bas Krajenbrink (CDA) en Piet de Vey Mestdagh (D66) mee aan het debat.

Het programma startte met het tonen van de korte film 'What's going on'. De film laat zien wat Provinciale Staten doen en waar de provincie verantwoordelijk voor is. Vervolgens ging het debat over de 100% reiskostenvergoeding voor mbo-studenten vanuit het provinciaal studiefonds.   
De jongeren gaven aan dat ze de mogelijkheid voor reiskostenvergoeding een goed initiatief vinden. Maar ze vroegen zich ook af waarom er landelijk niet een dergelijke regeling is.

De discussie over kerncentrales eindigde in een discussie over windmolens. De studenten vroegen zich af waar windmolens in de provincie Groningen gebouwd mogen worden. Tijdens het debat kwam ook het Provinciaal Omgevingsplan ter sprake.

De provincie organiseert het gehele jaar debatten tussen scholen en Provinciale Staten. Ge├»nteresseerden kunnen contact opnemen met Gert Jan Hendriks van de provincie Groningen (g.j.hendriks@provinciegroningen.nl, telefoon: 050-3164251).  

 

<msinternalimage link="1025883" alt="Statenleden%20" width="450" height="302" vspace="5" hspace="5" ></msinternalimage>