Staatssecretaris Dijksma opent Innovatiecentrum Veenkoloniën

Tijdens haar werkbezoek aan de Veenkoloniën op maandag 23 juni heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) het nieuwe Innovatiecentrum Veenkoloniën in het Drentse Valthermond geopend. Dat deed zij nadat zij op de trekker met een platte wagen langs een aantal innovatieve landbouwprojecten in het Noorden was geweest.

Tijdens haar werkbezoek aan de Veenkoloniën op maandag 23 juni heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) het nieuwe Innovatiecentrum Veenkoloniën in het Drentse Valthermond geopend. Dat deed zij nadat zij op de trekker met een platte wagen langs een aantal innovatieve landbouwprojecten in het Noorden was geweest.

Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën

Na de opening gaf gedeputeerde Henk Staghouwer, voorzitter van de Regiegroep InnovatieVeenkoloniën, de staatssecretaris het nieuwe Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën. In dit programma staat voor 40 miljoen euro aan investeringen en projecten, die de aardappelzetmeelboeren en de verwerkende industrie moeten klaarstomen voor het nieuwe landbouwbeleid van de Europese Unie.

Eerste fase

Momenteel lopen er zo'n 65 projecten, die zijn gestart in de eerste fase van het innovatieprogramma.  Het nieuwe programma loopt tot en met 2020. Het Rijk draagt 13 miljoen bij, de provincies Drenthe en Groningen 7. De rest komt uit het bedrijfsleven.

Toespraak Dijksma

"Honderden bedrijven in de Veenkoloniën tonen veerkracht", zei Dijksma in haar toespraak. "Met het innovatieprogramma kan er gewerkt worden aan de duurzame toekomst van de landbouw. Goed dat zo veel verschillende organisaties betrokken zijn bij het ontwikkelen van perspectief voor de komende decennia".

Wageningen Universiteit

Het Innovatiecentrum wordt beheerd door de universiteit van Wageningen.  Studenten van Wageningen hadden gezorgd voor een agrarische robot, die op een teken van Dijksma de plaquette bij de ingang van het Innovatiecentrum onthulde.