Spoorlijn Groningen - Leer gaat Wiederline heten

‘Wiederline’, dat wordt de nieuwe naam van de spoorlijn tussen Groningen en Leer. De naam werd vrijdag 16 november onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bad Nieuweschans. Naast een eigen naam krijgt de spoorlijn een eigen logo en een eigen website. Daarmee moet de spoorlijn bekender worden onder het publiek en meer reizigers trekken. De provincie Groningen werkt samen met Arriva en het Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (de organisatie die in opdracht van Land Niedersachsen het regionaal spoorverkeer organiseert) om het gebruik van de trein op de lijn Groningen–Leer te bevorderen.

 

Wiederline, dat wordt de nieuwe naam van de spoorlijn tussen Groningen en Leer. De naam werd vrijdag 16 november onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bad Nieuweschans. Naast een eigen naam krijgt de spoorlijn een eigen logo en een eigen website. Daarmee moet de spoorlijn bekender worden onder het publiek en meer reizigers trekken. De provincie Groningen werkt samen met Arriva en het Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (de organisatie die in opdracht van Land Niedersachsen het regionaal spoorverkeer organiseert) om het gebruik van de trein op de lijn Groningen–Leer  te bevorderen.

Elk uur een trein

Vanaf 9 december rijdt tussen Groningen en Leer elk uur een trein. Door de week en op zaterdag rijden er dan vijftien treinen per dag. Nu zijn dat er nog acht. Op zondag gaan er acht treinen per dag rijden. Dat zijn er nu zeven. Een treinrit van Groningen naar Leer duurt ruim een uur. Door de uurverbinding kunnen reizigers beter overstappen op een trein naar andere bestemmingen in Duitsland. Ook de overstap richting Groningen verbetert hierdoor. 

Gronings en Oost-Fries

De provincie Groningen, Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen en Arriva willen de spoorlijn tussen Groningen en Leer meer onder de aandacht brengen om meer reizigers te trekken. Dat doen ze door de lijn een eigen naam te geven. De naam ‘Wiederline’ is ontstaan door een combinatie van het Groninger en het Oost-Friese dialect, die veel met elkaar gemeen hebben. De woorden ‘Wieder’ en ‘Line’ bestaan in beide dialecten. Uit ervaringen elders in het land blijkt bovendien dat trein- of busverbindingen met een eigen naam meer reizigers trekken, zoals de Merwede-Lingelijn bij Dordrecht en de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen.

Bezienswaardigheden

Op de eigen website van de Wiederline worden treinreizigers gewezen op bezienswaardigheden in de plaatsen langs de route. Ter introductie van de lijn krijgen inwoners van de regio Groningen en Leer een grote boodschappentas, een ‘big shopper’, met allerlei kortingsbonnen voor activiteiten in de buurt.