Spektakel bij bouw van nieuwe brug bij Zuidhorn

De bouw van de nieuwe tafelbrug bij Zuidhorn is in volle gang. Aan weerszijden van de brug staan op dit moment twee indrukwekkende bruggenhoofden van elk bijna 15 meter hoog. Deze bruggenhoofden moeten in de toekomst de tafelbrug over het Van Starkenborghkanaal dragen. Op dit moment worden de kelders voor de bruggenhoofden uitgegraven. Gelijktijdig zakken de betonnen bakken 15 meter de grond in.

Langzaam naar beneden

In de open betonnen bakken wordt van binnen grond uitgegraven. De kelder zakt langzaam naar beneden, door het zand weg te graven met behulp van hydraulische trekankers die op grote diepte in de bodem zijn verankerd. Op deze manier daalt de kelder een meter per dag. In totaal duurt het bijna twee weken voordat de hele constructie onder de grond ligt. Op dit moment zakt de constructie aan de kant van Zuidhorn in de bodem. Daarna is de kant van Noordhorn aan de beurt. Het beton van die bak is deze week gestort. 

Afmetingen

De betonnen bakken worden boven de grond gebouwd. In totaal wegen ze 1400 ton. De afmetingen van de bakken zijn zestien bij tien meter. De wanden zijn een meter dik. Van binnen is de bak open. In de open ruimte komt in een latere fase een contragewicht waarmee de nieuwe tafelbrug op en neer gaat.

Anders dan normaal

De manier van werken is anders dan meestal het geval is. Normaal wordt een bouwkuip gemaakt met damwanden. Bij Zuidhorn is niet voor deze methode gekozen vanwege de combinatie van een harde ondergrond en huizen die vlakbij de brug staan. Als er volgens de traditionele methode damwanden aangebracht zouden worden, zouden er te veel trillingen ontstaan.

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

De tafelbrug bij Zuidhorn is onderdeel van de aanpak van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Tussen Noordhorn en Zuidhorn komt een nieuwe brug waar grotere schepen onderdoor kunnen varen. De provincies Groningen en Fryslân werken samen met Rijkswaterstaat aan de verbetering van deze vaarweg. Doel is dat grotere schepen vlot en veilig kunnen varen. Eerder is ter hoogte van de nieuwe wijk Oostergast een nieuwe vaste brug aangelegd, die aansluit op een nieuwe rondweg rond Noordhorn. De nieuwe tafelbrug bij Zuidhorn moet volgend jaar zomer klaar zijn.

De bouw van de brug is ook live te volgen via een webcam.