Speed pedelec toegestaan op een aantal fietspaden in de provincie

De speed pedelec mag nu op acht provinciale fietspaden buiten de bebouwde kom ook op het fietspad rijden. Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die maximaal 45 kilometer per uur rijdt. Op de acht toegestane fietspaden is het voor snelle fietsers en voor het overige verkeer veiliger. Dit geldt bijvoorbeeld op de provinciale weg tussen Aduard en Oldehove en een aantal provinciale wegen rond Winschoten.

Veilig inhalen

Volgens de wet valt de speed pedelec in de categorie bromfiets. Daarom rijden deze snelle fietsen tot nu toe - net als de bromfietsers - op de weg en niet op het fietspad. Op acht provinciale fietspaden maken we een uitzondering voor de speed pedelec omdat het snelheidsverschil tussen de snelle fiets en het overige verkeer op de normale weg te groot is. Veilig inhalen is door de drukte op deze wegen lastig. Daarom heeft de fietser op de speed pedelec op deze acht wegen de keuze of deze op de weg blijft rijden of toch voor het fietspad kiest. De wegen waar speed pedelecs ook op het fietspad mogen zijn te herkennen aan het bord dat onder het fietspadbord hangt met daarop 'speed pedelecs toegestaan'.

Aantal neemt toe

In een jaar tijd is het aantal speed pedelecs in de provincie Groningen gegroeid van 450 naar 650. Steeds meer mensen kiezen voor deze snelle fiets vanwege het positieve effect ervan op de reistijd, hun gezondheid en het milieu. De provincie juicht deze ontwikkeling toe omdat dit vervoermiddel een goed en duurzaam alternatief voor middellange reisafstanden is. Verkeerswijzer Groningen verspreidt posters om het verkeer met speed pedelecs bekend te maken.