Snel internet platteland alleen haalbaar met centrale aanpak

Om ervoor te zorgen dat buitengebieden toegang krijgen tot snel internet, is financiële steun van overheden of andere geldschieters onmisbaar. Daarmee kan een organisatie opgericht worden die een glasvezelnetwerk aanlegt in gebieden zonder breedbandinternet. Dat concludeert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in een onderzoek in opdracht van de provincie.

Om ervoor te zorgen dat buitengebieden toegang krijgen tot snel internet, is financiële steun van overheden of andere geldschieters onmisbaar. Daarmee kan een organisatie opgericht worden die een glasvezelnetwerk aanlegt in gebieden zonder breedbandinternet. Dat concludeert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in een onderzoek in opdracht van de provincie.

Markt wil niet investeren

In de provincie Groningen zijn ongeveer 17.000 huishoudens en 2.000 bedrijven niet aan te sluiten op snel internet.  Deze plekken liggen te ver van de bebouwde kom. Marktpartijen zijn niet bereid om daar te investeren in het aanleggen van snel internet. Omdat snel internet een belangrijke voorwaarde is voor de leefbaarheid van een gebied moeten andere partijen de handschoen oppakken.

Glasvezel

Bestaande lokale initiatieven zijn goed in staat om de vraag in beeld te krijgen en te bundelen. Zij kunnen dan het glasvezel netwerk huren of kopen van de centrale organisatie om lokale klanten snel internet te kunnen bieden. De RUG stelt voor om daar waar (nog) geen lokale initiatieven zijn ‘Homes passed’ infrastructuur aan te leggen. Dit betekent dat glasvezel al wordt aangelegd in straten, maar nog niet wordt doorgetrokken naar huizen. Zo wordt glasvezel zo ver mogelijk het buitengebied ingebracht en hebben (nieuwe) huishoudens en bedrijven later alsnog de optie om aan te sluiten.